1 Mart 2011 Salı

Sen Ne Kadar İyisin?

Her insan kendisinin çok iyi olduğunu düşünür. Hatta bazıları bir karıncayı bile incitemeyeceğini zanneder. Bazılarıysa gördükleri vahşete inanamaz; böyle insanların varlığını bile kabullenemez.

Peki kötü dediğimiz insanlar neden kötüdür? Nasıl kötü olmuşlardır? Kötülük ne zamandan beri varlığını sürdürüyor? İzlediğimiz bir çok filmde pamuk şekeri insanların, yaşadıkları büyük felaketlerden sonra nasıl değiştiklerini görürüz. Monte Kristo'da iyi ve saf olan Dante'nin en yakın arkadaşı tarafından ihanete uğrayarak hapiste geçirdiği acı dolu yıllar; V For Vendetta'da V'nin maruz kaldığı deneyler sonucu çektiği azap, Star Wars'da Anakin'nin sevdiğini kaybetmemek için Sithlere' katılışı; Amadeus'da Antonio Salieri'nin kıskançlığının Mozart'ı öldürecek dereceye varması ve daha niceleri. Başlangıçta iyi olan bu insanlar neden iyiliklerini muhafaza edemediler? Dante ve V'nin kaderi birbirine benziyordu.Her ikisi de haksız yere acılar görmüştü.Belki izlerken onların intikamı bizlerde bile büyük bir tatmin yarattı.Hatta belki bazıları daha kötüsünü bile yapmayı düşledi. Fakat Anakin ve Antonio hazırda var olan hırslarının kurbanları oldular. Kıskançlık onları kör edecek hale getirdi ve tatminsizlikleri onların felaketi oldu. V For Vandetta'da korkularının esiri olmuş Evey, V tarafından işkenceye maruz kalmasına rağmen kötü değil aksine daha iyi ve güçlü oldu. Belki V de iyi gibi gözükse de sonuçta iyilik maskesi altında intikamlarını gerçekleştirdi. Tam burada şu soru sorulmalı.Yapılan kötülüklere karşı intikam almak hak mıdır? Anakin ve Antonio örneğinde ise onlar kendilerindeki yetersizliğe tahammül edemediler. Antonio kendini o kadar iyi zannediyordu ki kendisine verilen müzik yeteneğini, Tanrı ile arasında bir konuşma vesilesi olarak görüyordu. Ne kadar iyi müzik yaparsa o kadar Tanrı'ya yakındı.Ta ki Mozart gelene kadar.

İçimizdeki iyilik büyük depremler görmeden iyilik olarak adlandırılmamalı diye düşünüyorum. Hiçbir sınavdan geçmemiş, hiçbir işleme maruz kalmamış bu iyilik, ham madde halinde bir potansiyel enerji. Kendini cevher sanan bu güç, kinetik enerjiye dönüşürken acaba ne kadar aynı kalabilecek!

Hiç yorum yok: